آیا یادگیری زبان جدید میتواند مغز را تحت تاثیر خود قرار دهد؟
مدتهاست که ثابت شده است که توانایی انسان در استفاده از زبان مادری خود در بیش از ۹۰ ٪ جمعیت در نیمکره چپ مغز ذخیره میشود. با این حال، یادگیری زبان یک روش پیچیده است که دانشمندان تشخیص دادهاند محدود به نیمکره مغز نیست ، بلکه در عوض شامل تبادل اطلاعات بین دو طرف چپ و راست است.
آیا مغز هم مانند خیلی از اندامهای بدن تا حدی رشد کرده و بعد راه زوال را پیش میگیرد؟
اگر مغز را وادار به حرکت کنیم، قویتر میشود. با به کار انداختن آن، باعث میشویم ساختار آن تغییر کند و در عین حال عملکردهای خاصی را بهبود بخشد. از آنجا که یادگیری زبان یک روند پیچیده است، مناطق مغزی درگیر در آن افزایش مییابد. این امر در افزایش ماده سفید و خاکستری بسیار موثر است.
آیا تاثیر یادگیری زبان جدید بر مغز فقط برای سنین پایین و کودکی است؟
اگر مغز را وادار به حرکت کنیم، قویتر میشود. یادگیری زبان کیفیت زندگی را ارتقا و در نحوه اندیشیدن تغییراتی میدهد.
وقتی زبان جدیدی را یاد میگیرید، مغز شما به طور خودکار، راهی برای یادگیری بهتر پیدا میکند. رشد مغز نه تنها در کودکی متوقف نمیشود، بلکه در بزرگسالی هم امکان رشد و پرورش آن وجود دارد.
۱۰ تاثیر شگفت انگیز یادگیری زبان بر مغز
۱- یادگیری زبان جدید برای مغز
یادگیری آن برای مغز یک تمرین محسوب میشود و زمانی که مغز شما در وضعیت تمرین قرار میگیرد به مرور زمان قویتر میشود، مغز باید در معرض یادگیری لغات جدید، اصطلاحات و قواعد جدید قرار گرفته و هر روز پیشرفت کند.
تسلط به زبان خارجی میتواند روابطی جدید میان نورونهای مغزی تشکیل دهد. هیچ حجم از جداول روزنامهای و حل کردن پازل تاثیری در رشد مغزی و تغییر درک بصری شما از دنیا ندارند. این تغییرات در ماشینهای با تکنولوژی به روز، همچون دستگاههای MRI، قابل مشاهده هستند.
۲- یادگیری یک زبان جدید در جلوگیری از کهولت سن
دانستن یک زبان خارجی میتواند احتمال مبتلا شدن به بیماریهای آلزایمر و زوالعقل را چهار تا ۵ سال به تاخیر بیندازد.حتی بهترین داروهای آلزایمر هم قادر هستند گرفتار شدن به بیماری را فقط ۶ تا دوازده ماه عقب بیندازند.
طی تحقیقاتی که گروهی از دانشمندان دانشگاه ادینبورگ بر روی ۶۴۸ نفر از یکی از ایالات هند بدست آوردند به این نتیجه رسیدند که بیماران دو زبانه ، به طور متوسط چهار سال و نیم دیرتر از بیماران یک زبانه ، به زوال عقل مبتلا شدهاند ، که به شدت نشان می دهد دوزبانگی تاثیر عمیقی بر ساختارها و فرایندهای عصبی دارد.
مطالعه دیگری در لوکزامبورگ دریافت که کسانی که به بیش از دو زبان صحبت مینمایند ممکن است با ریسک کمتری در ارتباط با مشکلات حافظه از قبیل آلزایمر و زوال عقل مواجه گردند و اظهار داشت که چند زبانه بودن دارای “یک اثر محافظتی بر روی حافظه در تمام طول عمر و در حین مطالعه در سالمندانی است که زبان خارجی را تمرین مینمایند.”
۳- بالا بردن تیزهوشی
یادگیری زبان دوم یکی از بهترین روشهای عملی برای بالا بردن ذکاوت و تیزهوشی است.
از اونجایی که هر زبان، سختی خاص خود را دارد، فراگیری آن برای مغز یک ممارست محسوب میگردد و هنگامی که مغز شما در موقعیت ممارست قرار میگیرد با گذشت زمان قویتر میشود. این درست همچون بردن مغز به باشگاه ورزشی است. شما با مغزتان کار میکنید تا از مشکلات مغزی جلوگیری کنید.
۴- افزایش اندازهی مغز و تشکیل ارتباطات جدید در آن
یادگیری زبان خارجی در افزایش اندازهی بخش خاصی از مغز موثر است. این بخش همان قسمتی است که وظیفهی شکلگیری، ذخیره و بازیابی خاطرات را بر عهده دارد. در یکی از تحقیقات انجام شده به تعدادی از شرکتکنندگان یک زبان جدید آموخته شد. با اندازهگیری اندازهی مغز آنها پیش از انجام آزمایش و مقایسهی آن با نتایج پس از یادگیری، محققان شاهد افزایش اندازهی بخشهایی از مغز بودند.
۵- بهبود مهارتهای شنیداری
شما برای یادگیری زبان جدید باید مهارتهای مختلف از جمله شنیداری را تقویت کنید و این دقت شما را بسیار افزایش میدهد
۶ـ افزایش میزان توجه
مطالعهای در سال ۲۰۱۰ نشان میدهد که افراد دو زبانه کنترل بیشتری روی توجه و تمرکز خود دارند و میتوانند عوامل حواسپرتی را از بین ببرند. آنها راحتتر روی وظیفهای که دارند ، تمرکز میکنند.
۷ـ رشد سریعتر کودکان
اگر میخواهید کودک بسیار باهوشی داشته باشید، در دوران کودکی یک زبان دیگر را به آنها آموزش دهید. کودکانی که در معرض دو زبان قرار میگیرند، مهارتهای حافظه بهتری دارند. معمولاً این کودکان تجزیه تحلیلهای سریعتری دارند و سطح علمی آنها بالاتر از کودکان یک زبانه است.
۸ـ قدرت فکر کردن سریع
این افراد تقریبا دو برابر دیگران قدرت سریعتر فکرکردن را دارند.
یادگیری زبان با برانگیختگی همزمان نورونهای موجود در مغز، بر ساختار مادهی خاکستری و سفید تأثیر میگذارد. دوزبانگی باعث افزایش کارایی مغز درزمینهی مدیریت حجم اطلاعات زیادی شده که ثانیهبهثانیه به مغز وارد میشود و به شما کمک میکند روی موضوع مهمتر تمرکز کنید و ورودیهای انحرافی را نادیده بگیرید.
یادگیری زبان دوم میتواند موجب آسانترشدن یادگیری زبان سوم و چهارم شود.
۹- یادگیری زبان فکر را باز میکند
از مهمترین نتایج مطالعه تاثیر زبان جدید بر مغز این است که با یادگیری یک زبان جدید فکرمان باز میشود. زبانآموزی کیفیت زندگی را ارتقا و در نحوه اندیشیدن تغییراتی میدهد.
فکر باز یعنی توانایی پذیرش ایدههای نو. پژوهشگران دانشگاه سیدنی در تحقیقی که سال ۲۰۰۶ منتشر شد نشان دادند که تفکر باز مرتبط است با چگونگی مواجهه افراد با عقاید و دانش دیگران. بر طبق این پژوهش، اساس تفکر باز این است که «دیگری در بیان عقایدش باید آزاد باشد و ارزش آگاهی افراد باید به رسمیت شناخته شود».
زمان یادگیری یک زبان جدید، شما طبیعتا در حال یادگیری یک فرهنگ جدید هستید. این به خودی خود به شما در تصورتان از دنیا و پیدا کردن نقطه نظرهای جدید تاثیر خواهد گذاشت. محققان شناختی مشاهده کردهاند که افراد دو زبانه در آن واحد به دو زبان دسترسی موازی دارند. همچون یک کامپیوترند با دو سیستم عامل!
۱۰ـ بهبود قدرت یادگیری
وقتی زبان جدیدی را یاد میگیرید، مغز شما به طور خودکار، راهی برای یادگیری بهتر پیدا میکند. اگر شما بخواهید چندین زبان دیگر یا مهارتهای دیگری بیاموزید، تسلط بر یک زبان دیگر میتواند آمادگیِ ذهن شما را برای تطابق با یادگیری دانش و اطلاعات جدید، بیشتر کند. پس زمان را از دست ندهید و برای بهبود فعالیت های ذهنی و ایجاد ارتباطی موثر در کسب و کار و زندگی تان یک زبان جدید یاد بگیرید !
بهترین اپلیکیشن ها برای یادگیری زبان انگلیسی:
- Duolingo
- Learn English with Memrise
- Hello English: Learn English
- Babbel
- Basuu
- Rosetta Stone
- Learn English 1500 words
- Learnit
- Elevate
- Sentence Master Pro
- Word Games
تکنیک حفظ لغات زبان خارجی در یک لیست با متد کدگذاری و تصویرسازی:
مشاهده ادامه مقاله ویژه اعضای کارگاه حافظه برتر