ارتباط بیماری لثه و آلزایمر
نشانههای آلزایمر در دهان شما
برخی از سرطان ها، زایمان های زودرس، سکته مغزی، بیماری های قلبی عروقی و دیابت با بهداشت نامناسب دهان مرتبط هستند.
محققان کشف کردند که یک نوع باکتری به نام ژنژیوالیس پورفیرو مانوس (Porphyromonas gingivalis) عاملی بیماری زا در پشت پریودنتیت مزمن (معروف به بیماری لثه) در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر است.
به نقل از Science Alert، طبق آخرین آمار جهانی حدود یک هشتم از افراد دارای ۶۵ سال و بیشتر، دچار آلزایمر میشوند. پزشکان همیشه میگویند که نباید نشانههای مربوط به آلزایمر را نادیده بگیرید، اما به تازگی دانشمندان متوجه شدند علاوه بر نشانههای از پیش شناخته شده برای این بیماری، علایمی از عفونت در دهان و لثهها میتواند نشانهای جدید برای بروز آلزایمر باشد.
لثه ها در سنین پیری و خصوصاً بیشتر از پنجاه و پنج سال باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند و حتی برخی مواقع پزشک برای افراد مسن قرص یا داروی مخصوص برای تقویت لثه تجویز می کند، زیرا سالمندان در سنین بالا باید داروهای خاصی مصرف کنند که اغلب باعث کاهش ترشح بزاق دهان می شود. در نتیجه دهان خشک شده، بیماری های دهان و لثه شدت پیدا می کند. با التهاب لثه ها آلزایمر نیز وخیم تر می شود.
آلزایمر چیست؟
آلزایمر یا بیماری فراموشی، یک نوع اختلال عملکرد مغزی است که بر اثر آن به تدریج تواناییهای ذهنی بیمار تحلیل میرود. البته با بالا رفتن سن، اندکی فراموشکار شدن در افراد طبیعی است، اما در بیماری آلزایمر این اختلال حافظه به تدریج پیشرفت میکند.
علایم متداول آلزایمر را بشناسید
تغییر در حافظه
شناخته شدهترین نشانه آلزایمر تغییر در حافظه است. اگر خودتان یا اطرافیانتان به تازگی دچار فراموشی شدید و جزئیات و اطلاعات را سخت به یاد میآورید، احتمال دارد دچار آلزایمر شده باشید.
دست کشیدن از انجام کارهای روزمره
بیعلاقگی، بیتفاوتی و دست کشیدن از فعالیتها و افراد مورد علاقهتان، میتواند یکی از علایم آلزایمر باشد.
گم کردن وسایل
کسانی که به زوال عقل و آلزایمر دچار هستند، معمولا وسایل خود را گم میکنند همچنین فرایند جستوجو و پیدا کردن وسایل گم شده برایشان بسیار سخت خواهد شد. حتی شاید فکر کنند وسایلشان را کسی دزدیده است.
بدتر شدن قدرت تشخیص فرد
افرادی که دچار این بیماری میشوند معمولا بعد از چند وقت قدرت تشخیص دوستان و عزیزان خود را ندارند. این نشانه شاید سختترین لحظه برای کسی باشد که یکی از نزدیکانش دچار آلزایمر شده است.
آیا آلزایمر یک عفونت است؟
در سالهای اخیر، تعداد قابل توجهی از مطالعات علمی یک فرضیه نگران کننده را تأیید کردهاند: «بیماری آلزایمر فقط یک بیماری نیست، بلکه یک عفونت است.»
اما مکانیسمهای دقیق این عفونت مسئلهای است که محققان هنوز در تلاش هستند تا آن را کشف کنند. یکی از این مطالعات، نشان میدهد که بیماری لثه میتواند یکی از قطعیترین عوامل برای یک عامل باکتریایی برای بروز آلزایمر باشد. در مقالهای که توسط یان پوتمپا، میکروبیولوژیست از دانشگاه لوئیزویل منتشر شد، محققان کشف کردند که Porphyromonas gingivalis عاملی بیماری زا در پشت پریودنتیت مزمن (معروف به بیماری لثه) در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر است.
شناسایی آنزیمهای سمی
دانشمندان میگویند که عوامل عفونی از سالها پیش در ایجاد و پیشرفت بیماری آلزایمر نقش داشتهاند، اما شواهد قطعی برای اثبات آنها وجود نداشته است، ولی اکنون، برای اولین بار ما شواهد قطعی داریم.
دانشمندان به تازگی آنزیمهای سمی به نام gingipains را شناسایی کردند که توسط باکتریها در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر ترشح میشود که با دو نشانگر مجزای این بیماری مرتبط است: پروتئین تاو و برچسب پروتئینی به نام یوبیکوئیتین.
ارتباط بیماری لثه و آلزایمر
پزشکان میگویند:
«این آنزیمها در دهان کسانی که آلزایمر هم نداشتند، یافت شده است بنابراین مشخص نیست که آیا بیماری لثه باعث آلزایمر شده یا این که زوال عقل منجر به مراقبت ضعیف از دهان میشود؟»
نکات ساده برای حفظ بهداشت دهان و دندان
بیماری لثه 47 درصد از آمریکاییهای بالای 30 سال را تحت تاثیر قرار میدهد، در حالی که آلزایمر در حال حاضر حدود 6.5 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار میدهد. با توجه به حجم رو به رشد این بیماری مردم اهمیت حفظ بهداشت دهان و دندان را برای حفظ سلامت شناختی و کلی جدی بگیرند.
پروفسور و معاون تحقیقات و سلامت جامعه در دانشکده پزشکی دندانپزشکی Woody L. Hunt، مرکز علوم بهداشتی دانشگاه فناوری تگزاس در ال پاسو، گفت که داشتن یک روال بهداشت دهان و دندان “ساختار یافته و کوشا” شامل موارد زیر است: دندان های خود را دو بار در روز، ترجیحا بعد از غذا مسواک بزنید. این به معنای بعد از صبحانه و آخرین چیزی است که قبل از رفتن به رختخواب است. مسواک زدن بعد از ناهار نیز کمک می کند.
از محصولات حاوی تنباکو اجتناب کنید چرا که می توانند خطر التهاب و بیماری لثه را افزایش دهند. هر شش ماه یکبار و حداقل سالی یک بار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید. معاینات منظم به تشخیص زودهنگام مشکلات کمک میکند، زمانی که درمان آسانتر و کمهزینهتر است.
سخن نهایی
با توجه به اینکه با افزایش سن توانایی افراد برای انجام مراقبت های بهداشتی خصوصاً در ناحیه دهان و دندان کاهش می یابد، افراد در سنین بالای ۵۵ سال بیشتر دچار التهابات لثه و بیماری های دهان و دندان می شوند.
التهابات لثه می تواند در اثر عفونت های باکتریایی باشد. باکتری ها می توانند از طریق جریان خون خود را به مغز یا قلب بیماران برسانند و در نتیجه موجب بروز بیماری های مغزی مانند آلزایمر و یا سکته های قلبی عروقی شوند.
بنابراین رعایت بهداشت از جمله مسواک زدن و استفاده از دهانشویه و نخ دندان کشیدن در افراد با افزایش سن اهمیت بیشتری می یابد.
پیشنهاد می کنیم مقالات زیر را هم در مورد آلزایمر مطالعه کنید:
- چگونه مغز خود را ۱۰ سال جوانتر کنیم و سرعت پیری مغز را کاهش دهیم؟
- آلودگی هوا باعث زوال عقل و آلزایمر میشود!
- رابطه مستقیم انگشت کردن در بینی و خطر ابتلا به آلزایمر
- مصرف مداوم این خوراکیها روند پیری مغز را کُند میکند