نقد و بررسی کتاب موهبت کامل نبودن
بسیاری از افراد از خود توقع و انتظار بیش از ظرفیت و توانشان را دارند که این موضوع نشات گرفته از کمالگرایی است. کمالگرایی دو جنبهی متفاوت منفی و مثبت دارد ولی جنبهی منفی آن است که در دنیای مدرن بیشتر گریبانگیر افراد شده است.
این ویژگی سبب میشود افراد در زندگی تلاش کنند همه چیز در بهترین حالت خود انجام شود در حالی که غیرممکن است زیرا رسیدن به ایدهآلهای دست نیافتنی سبب میشود عزت نفسمان کاهش یابد و دچار افسردگی شویم.
برنه براون (برنی براون) محقق دانشگاه هوستون با تکیه بر دانش خود کتاب موهبت کامل نبودن: رها کردن خود آرمانی و پذیرش خود واقعی را به نگارش درآورده که شامل راهکارهایی برای رهایی از کمالگرایی، قضاوت و مقایسه است.
درباره کتاب موهبت کامل نبودن، راهی برای پذیرش خود واقعی
کتاب موهبت کامل نبودن: رها کردن خود آرمانی و پذیرش خود واقعی نتیجهی سالها تحقیق و آموزش برنی براون در آگوست 2010 به چاپ رسید. این کتاب با نام اصلی The Gifts of Imperfection یکی از پرفروشترین کتابهای نیویورک تایمز شد و حدود دو میلیون نسخه از آن فروخته شد. محتوای اصلی کتاب دربارهی پذیرش خود واقعیمان است و در طی ده راهکار توصیه میکند که بهتر است همانطور که هستیم خودمان را دوست بداریم.
کتاب موهبت کامل نبودن با روایت تمثیلها، حکایات و همچنین داستانهای واقعی از زندگی افراد به خواننده آموزش میدهد با قبول شرایط خود رضایتمندانه زندگی کند.
کمالگرایی و زندگی بیعیب و نقص مانند سدی در مقابل لذت بردن از زندگی عمل میکنند در حالی که برنی براون طی بخشهای «پرورش اصالت»، «پرورش شفقت به خود»، «پرورش روحیه تابآوری»، «پرورش شادی و شکرگزاری»، «پرورش شهود و ایمان»، «پرورش خلاقیت»، «پرورش آرامش و سکون» و «پرورش کار معنادار» در کتاب موهبت کامل نبودن چگونگی لذت بردن از زندگی را با رعایت چند اصول ساده و کاربردی بیان میکند.
مروری بر کلیدهای کاربردی کتاب موهبت کامل نبودن
کتاب موهبت کامل نبودن زندگی را مانند سفری درنظر میگیرد که در جریان آن افراد با بهکارگیری شجاعت و شفقت میتوانند از آن بهرهمند شوند. زندگی مسرتبخش سزاوار کسی است که به خودش ابراز علاقه و عشق کند و با اعتماد به نفس از تاثیرات افکار و صحبتهای سایرین رهایی یابد.
برنی براون در ارتباط با تاثیر شادی در بهرهوری بیشتر از زندگی میگوید:
به نظر من شادی یک گام فراتر از خوشحالی است. خوشحالی نوعی جو یا حال و هوایی است که گاه، وقتی خوششانس باشید، مدتی را در آن سر میکنید، حال آنکه شادی نوری است که شما را سرشار از امید، ایمان و عشق میکند. خوشحالی به شرایط و رویدادهای بیرونی بستگی دارد و با افت و خیز شرایط، دچار شدت و ضعف میشود. حال آنکه، به نظر میرسد شادی پیوسته به روح است و شکرگزاری به قلب بسته شده است. تجربه حقیقی شادی، این لذت و احساس عمیق معنوی بسیار حساس و آسیبپذیر است.
زندگی شاد به این معنی نیست که همواره غرق در نور شادی باشد، چرا که در نهایت غیرقابل تحمل میشود. به نظر من زندگی شاد از لحظههایی ساخته میشود که با ریسمان اعتماد، شکرگزاری، الهام و ایمان با ظرافت به هم پیوند میخورند.
زمانی که مایلیم ریسک ریسک کردن در بیابان و حتی تبدیل شدن به بیابان خود را داشته باشیم، عمیق ترین ارتباط را با خود واقعی خود و آنچه که مهمتر است احساس می کنیم.برنی براون
قسمتهایی از کتـاب موهبت کاملنبودن
قبل از هر سفری، و از جمله این سفر، باید درباره زاد و توشه راه صحبت کرد. برای زندگی کردن و عشق ورزیدن از موضع ارزشمندی، به چه چیز نیاز داریم؟ چگونه با کامل نبودن خود روبهرو میشویم؟ چگونه ویژگیهای مورد نیاز را پرورش میدهیم و موانع را کنار میزنیم؟ پاسخ تمام این پرسشها این است: شجاعت، شفقت و پیوند؛ این زاد و توشهای است که در سفر زندگی بدان نیاز داریم.
شاید بگویید: اوه چه عالی، آدم باید یک ابرقهرمان باشد تا بتواند با کمالگرایی مبارزه کند. البته شما را درک میکنم؛ شجاعت، شفقت و پیوند اندیشههایی بزرگ و آرمانی بهنظر میرسند، اما در واقع تمرینهای روزانهای هستند که با تکرار کافی بهصورت توانمندیهای باورنکردنی در میآیند.
خبر خوب اینکه همین آسیب پذیری و ضعفها است که ما را به سوی این ابزارهای شگرف سوق میدهند. از آنجا که ما انسان هستیم و ناقص، بهناچار باید همهروزه این ابزارها را بهکاربندیم. به این طریق است که شجاعت، شفقت و پیوند به صورت توانمندی و موهبت در میآیند، مواهبی که ثمره کامل نبودن ماست.
درباره برنی براون نویسنده موهبت کامل نبودن
برنی براون Brené Brown نویسنده و پژوهشگر آمریکایی در نوامبر 1965 به دنیا آمد.
او تحصیلاتش را در رشتهی مددکاری اجتماعی در دانشگاه هوستون به سرانجام رساند و زندگی خود را وقف مطالعه در زمینهی روانشناسی و خودشناسی کرد. او کتابهای متعددی در زمینههای جسارت، شرم و همدلی نوشت و از طرف مجله زنان هوستون به عنوان یکی از چهرههای برتر 2009 شناخته شد. همچنین او چند جایزه نیز از سوی دانشکدهی محل تدریس گرفت و در سال 2016 بودجهی دو میلیون دلاری به او تعلق گرفت تا دانشجویان بیشتری را در زمینهی کار اجتماعی پرورش دهد.
برنه براون علاوهبر آثار مکتوبش از طریق سخنرانیهای انگیزشیاش نیز شناخته شده است.
سخنرانی او با عنوان: «قدرت آسیبپذیری» در سال 2010 از طریق شبکه جهانی همایشهای تد به اجرا درآمد که بیش از 42 میلیون بازدیدکننده داشت. این سخنرانی یکی از پربازدیدکنندهترین سخنرانیهای مجموعه تد است که بسیار توجه علاقهمندان به حوزهی روانشناسی را به خود جلب کرد.
«گوشدادن به شرم» نیز عنوان دیگری از سخنرانیهای برنی براون است که در مارس 2012 برگزار شد که آن هم مانند سایر فعالیتهای برنی براون موفق بود و تا الان بیش از دوازده میلیون بازدیدکننده داشته است.