اعتماد به نفس کودکان

چگونه فرزندانی شاد و با اعتماد به نفس تربیت کنیم؟

اعتماد به نفس پایین برای کودک مضر و مشکل ساز خواهد بود می تواند باعث تضعیف کیفیت زندگی وی شود و  در زمینه تحصیلی به وی آسیب برساند.

 

دلایل کمبود اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان

کودکان در بدو تولد معمولا به صورت ذاتی و خدادادی از درصد اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند اما رفتار والدین که معمولا با عنوان تربیت و خیرخواهی روی کودک به خصوص در سه سال اول زندگی وی اعمال می‌شود، در بیشتر مواقع خسارات کوچک و بزرگ بسیاری را بر پیکر عزت نفس و اعتماد به نفس کودک وارد می‌کند که اگر به موقع درمان نشود، این ضعف اعتماد بر نفس و عزت نفس گاه تا بزرگسالی همراه او است. خوش‌بختانه اعتماد به نفس را می‌توان از همان اولین سال‌هایی زندگی در فرزندان تقویت کرد.

دیدگاه روانشناسان کودک

قوانین طلایی برای تربیت فرزندانی شاد و با اعتماد به نفس از نظر پیکهارت، آپتر و دیگر روانشناسان کودک:

∴ بدون توجه به این که می‌برند یا می‌بازند، تلاش آنها را ستایش کنید.

پیکهارت می‌گوید: تحسین کردن تلاش کودک، از کاری که کرده، مهمتر است. مهم نیست گل زده یا توپ را به بیرون از دروازه شوت کرده. کودک شما نباید از تلاش‌هایش شرمنده باشد.

تلاش سخت و مداوم اعتماد به نفس بیشتری در آنها به وجود می‌آورد تا موفقیت‌های گاه‌به‌گاه.پیکهارت

∴ برای بهتر شدن، آن‌ها را به تمرین بیشتر تشویق کنید

پیکهارت عنوان می‌کند: کودک خود را تشویق کنید برای کاری که دوست دارد زمان صرف کند. وقتی در انجام کارهایشان پیشرفت می‌کنند، اعتماد به نفس بیشتری در مورد توانایی‌ها و قابلیت‌های در حال رشدشان به دست می‌آورند. بین فعالیت‌های عملی مثل ساختن ربات و کارهایی مثل راه انداختن یک گروه موسیقی جدید تمایز قائل نشوید. ترجیح دادن برخی فعالیت‌ها نسبت به سایرین، باعث می‌شود کودکان حس کنند علائق‌شان مهم نیست.

 

∴ به علایق کودک خود بسیار اهمیت بدهید

هرکسی در انجام کاری برتری دارد، و زمانی که کودک شما متوجه آن توانمندی در خودش می شود، بسیار عالی است. به عنوان پدر یا مادر، به علایق کودک خود احترام گذاشته و آن ها را ترغیب کنید ، حتی اگر علاقه مندی کودکتان مورد علاقه شما نباشد. کودک خود را زمانی که در پیگیری های ابتدایی به موفقیتی دست می یابد تشویق و ستایش کنید. در صورتی که کودک شما نسبت به نواختن گیتار در یک گروه موسیقی از خود استعداد نشان می دهد، از این علاقه او، تا زمانی که در مسئولیت هایی همچون انجام تکالیف مدرسه اش، مسئله ایجاد نکند، حمایت کنید.

∴ بگذارید راه حل مشکلات را خودشان پیدا کنند

اگر برای انجام کارهای سخت فرزندتان وارد عمل شوید، آنها هرگز توانایی یا اعتماد لازم برای حل مشکلات را پیدا نمی‌کنند. اعتماد به نفس از کمک به خود و حل مسائل توسط خود کودک نشات می‌گیرد. بنابراین کمک والدین مانع شکل‌گیری این اعتماد می‌شود. به بیان دیگر، بهتر است کودک شما چند نمره B و C بگیرد به جای این که همیشه A بگیرد؛ تا وقتی واقعا یاد بگیرد چه طور مسائل را حل کند و کارهایش را خودش انجام دهد.

∴ به کودکان کمک کنید دریابند با هر کسی نباید دوست شد

این یکی از باورهای کلیدی یک کودک با اعتماد به نفس است: « اگر یک رابطه دوستی خوب از آب در نیامد، دلیلی ندارد رابطه‌های دیگر خوب نباشند، چون من می‌توانم دوستان خوبی پیدا کنم و در رابطه‌های دوستی موفق باشم.

این نکته‌ای است که آپتر در کتاب « کودک با اعتماد به نفس: پرورش کودکانی که به خودشان باور دارند» بر آن تاکید می‌کند. به خاطر داشته باشید فرض بر این نیست که همه، کودک ما را دوست دارند و می خواهند با او دوست باشند، بلکه این است که کودک با برخی کنار می‌آید و با برخی نه. مسئله‌ای نیست اگر یک رابطه دوستی به سرانجام نرسید.

 

∴ کنجاوی کودکان را تقویت کنید

سیل بی‌امان سوالات یک کودک گاهی می‌تواند خسته‌کننده باشد، اما پل هریس از دانشگاه هاروارد می‌گوید: این برای رشد کودک حیاتی است. هریس که در زمینه روان‌شناسی رشد مطالعه می‌کند در گفت‌وگو با گاردین ادامه می‌دهد: کودکان ابتدا باید درک کنند چیزهایی در جهان هست که آنها نمی‌دانند… که دنیای نامریی از دانش بی پایان وجود دارد که آنها هرگز با آن روبه‌رو نشده‌اند.

همانطور که پل توگ در کتاب « کودکان چگونه به موفقیت دست پیدا می‌کنند» می‌نویسد: کنجکاوی با شکل‌گیری اعتماد به نفس و دیگر صفاتی همچون استمرار و مقاومت، کنترل خود، ثبات و پیروی از وجدان ارتباط تنگاتنگی دارد.

اعتماد به نفس

∴ کودکان را با چالش‌های جدید روبه‌رو کنید

به کودکتان نشان دهید که می‌تواند با تکمیل اهداف کوچک، به یک هدف بزرگ برسد. به کودکان اجازه دهید بدون چرخ‌های کمکی چند متر دوچرخه‌سواری کنند و ترتیبی بدهید که بدون ترس از افتادن، یک دور اطراف ساختمان بزند.

پیکهارت می‌گوید: والدین می‌توانند با افزایش مسئولیت‌هایی که کودک باید انجام دهد، اعتماد به نفس او را تقویت کنند.

∴ چیزهایی را که می‌دانید به کودکان یاد دهید

شما قهرمان فرزندتان هستید؛ دست کم تا زمانی که به سن نوجوانی می‌رسند. از این قدرت استفاده کنید تا آنچه درباره نحوه اندیشیدن، عمل کردن و صحبت کردن می‌دانید، به آنها یاد بدهید و برای آنها یک الگوی خوب باشید. تماشای موفقیت‌های شما به کودکان کمک می‌کند اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند و به این نتیجه برسند که آنها هم می‌توانند.

 

∴ با اشتباهات، به منزله آجرهایی برای یادگیری برخورد کنید

یادگیری از اشتباهات، اعتماد به نفس می‌آورد. اما این، تنها زمانی اتفاق می‌افتد که شما به عنوان پدر یا مادر، به اشتباهات به چشم فرصتی برای یادگیری و رشد نگاه کنید.

بیش از اندازه از فرزندتان حمایت نکنید. فعلا به آنها اجازه دهید همه چیز را به هم بریزند، بعدا می‌توانید کمک‌شان کنید که متوجه شوند دفعه بعد چگونه روش بهتری برای انجام این کار در پیش بگیرند. اگر کودک شما یاد بگیرد به جای فرار از شکست‌ها، با آن‌ها کنار بیاید، با پیشگامانی همچون تیم کوک، مدیرعامل اپل، ویژگی‌های مشترک زیادی دارد. کوک می‌گوید: اگر شروع به ترسیدن کنید، هرگز چیزهای جدید یا متفاوت را تجربه نخواهد کرد. اگر راهی که در پیش گرفته‌اید جواب نداد، دنیا به آخر نرسیده است. روش‌های دیگر را امتحان کنید.

هیچ کس در همه امور و در همه زمان ها پیروز نمی شود. همواره در طول زندگی، شکست ها، ناکامی ها و انتقادهایی وجود دارد. از این شکست ها به عنوان تجارب یادگیری استقبال کرده ونهایت استفاده را ببرید، نه آن که در همان رویدادها و اتفاقات رخ داده شده به عنوان شکست و ناامیدی باقی بمانید. تکرار جمله معروف «تلاش، تلاش و باز هم تلاش کن» بسیار سزاوار است،( به ویژه در مورد کودکان) تا تسلیم نشوند و ادامه دهند.

 

∴ درها را به روی تجربیات جدید باز کنید

پیکهارت می‌گوید: شما به عنوان یک والد مسئولیت دارید دامنه تجربیات زندگی را افزایش دهید تا کودک ضمن تطبیق دادن خود با یک دنیای بزرگتر، اعتماد به نفسش را شکل دهد. برای این منظور، الزاما نباید کودکان را به سفر پنج روزه خارج از کشور بفرستید. راه حل می‌تواند خیلی ساده باشد؛ مثل امتحان کردن میگو برای اولین‌بار یا تمرین اسکی. کودکان وقتی با چیزهای جدید روبه‌رو می‌شوند یاد می‌گیرند که در زندگی اصلا مهم نیست چیزها چقدر نادر و متفاوت به نظر می‌رسند، آنها می‌توانند از پسش بربیایند.

 

∴ تاکید کنید که کسب یک نتیجه بد به خاطر آماده نبودن است نه به خاطر بی‌استعداد بودن

کودک شما نمره بدی در دیکته می‌گیرد. چگونه به آن واکنش نشان می‌دهد؟

آپتر می‌نویسد که کودکی با اعتماد به نفس بالا خواهد گفت: « من به اندازه کافی درس نخواندم» یا « خودم را آماده نکردم». کودکی با عزت نفس پایین خودش را با گفتن جمله‌هایی از این دست که در دیکته ضعیف است یا احمق است، سرزنش می‌کند یا ناامید می‌شود. عکس‌العمل اول را تشویق کنید. از آن­ها حمایت کنید تا زمان بیشتری صرف موضوعاتی کنند که در آن عملکرد ضعیفی داشته‌اند. به آن‌ها بگویید که اگر بیشتر درس بخوانند، در امتحان بعدی می‌توانند بهتر عمل کنند و این که حتی اگر امتحان‌های قبلی خوب نبوده دفعه بعد می‌توانند یک نمره عالی بگیرند.

احساسات کودک خود را محترم بشمارید و صرفا به آن ها نگویید «خودت را گم نکن» یا «احساس بدی نداشته باش»

باید به کودکان خود کمک کنیم که یاد بگیرند به احساسات خود اطمینان کنند و بتوانند به راحتی احساسات خود را با شما در میان بگذارند، کودکان خواهند آموخت که شکست ها یک بخش عادی از زندگی هستند و می توان آن ها را مدیریت کرد. اگر کودک شما در آزمونی ضعیف نشان داد، او را با حس ترحم همراهی نکنید و یا به او نگویید که هیچ گاه توانایی خوبی در خواندن نخواهد یافت. در عوض، در مورد اقداماتی صحبت کنید که او می تواند برای عملکرد بهتر خود از آنها استفاده کند و به او بگویید زمانی که به موفقیت دست یافت،از دستاورد خود حس غرور خواهد داشت.

 

∴ در عقب‌گردها، کودکان را هدایت و راهنمایی کنید

هر کودکی باید در برهه‌ای از زمان این را بیاموزد که زندگی عادلانه نیست. پیکهارت می‌گوید: وقتی کودکان با سختی روبه‌رو می‌شوند، والدین باید به آنها نشان دهند که چگونه این چالش‌ها را تحمل کنند. این کار مقاومت و پایداری آن‌ها را افزایش می‌دهد. او می‌افزاید: مهم است به کودک یادآوری کنید جاده‌ای که به سمت موفقیت می‌رود، پر از عقبگرد است.

∴ شوق آنها برای آزمودن چیزهای جدید را پاس بدارید

کودکان مستقل و ماجراجو با اعتماد به نفس هستند. کودکانی که اعتماد به نفس خوبی دارند، مشتاق آزمودن چیزهای جدید، بدون ترس از شکست هستند. کودکان کم سن و سال‌تر را از دور نظارت کنید.
شرایطی را برای او ایجاد کنید که در آن شرایط، کارها را خودش به تنهایی انجام دهد. از ایمن بودن شرایط اطمینان حاصل کنید اما به کودک خود فضا بدهید.

برای مثال، نشان دهید که چگونه می‌توان ساندویچ درست کرد و اجازه دهید او ساندویچ خود را بدون مداخله شما درست کند. کنجکاوی و جستجوگر بودن را چه در مورد رفتن به یک پارک یا درست کردن یک غذای جدید در کودک خود ایجاد کنید و او را تشویق کنید. فرقی نمی‌کند تلاش برای سفر با تیم بسکتبال باشد یا اولین تجربه سوار شدن به ترن هوایی. والدین باید بچه‌ها را به امتحان کردن چیزهای نو و جدید تشویق کنند. جمله ساده‌ای بگویید مثل این: « تو شجاعی و می‌توانی این را امتحان کنی».

چسبیدن به چیزهای آشنا و همیشگی راحت است. برای جرات کردن و امتحان چیزهای جدید و متفاوت، تشویق ضروری است. سفرهای روزانه، سرگرمی‌های جدید، تعطیلات و مسافرت با هم تیمی‌ها و دوستان، می‌تواند افق دید کودک را گسترش دهد و باعث ایجاد اعتماد به نفس در کودک شما در خصوص توانایی برآمدن از پس وضعیت‌های جدید گردد.

 

∴ مقتدر باشید، اما سخت‌گیر نه

وقتی والدین خیلی سخت‌گیر یا مصر باشند، اعتماد کودک به اداره امور توسط خودش کاهش می‌یابد. وابستگی کودک به این که همیشه به او گفته شود چه باید بکند، مانع از این می‌شود که وی دست به اعمال شجاعانه بزند. کمک و حمایت خود را به کودک تقدیم کنید، اما زیاده‌روی نکنید کمک زیادی به کودک خیلی زود توانایی او برای کمک به خودش را کاهش می‌دهد. اول بگذارید کودک خودش برای کمک به خودش وارد عمل شود و بعد کمک‌های والدینی را نثار او کنید. این کار اعتماد به نفس او را افزایش می‌دهد.

 

∴ وقتی نگرانشان هستید به آنها نگویید

طبیعی است که نگران فرزندتان باشید اما نباید این نگرانی را دائما به آنها نشان دهید. نگرانی والدین اغلب می‌تواند از سوی کودک به منزله عدم اعتماد شما تلقی شود. اعتماد والدین، در کودک اعتماد به نفس ایجاد می‌کند.

 

∴ از ایجاد میانبر خودداری کنید؛ برای فرزندتان استثنا قائل نشوید

مسلم است که شما بهترین‎‌ها را برای فرزندتان می‌خواهید. اما پدر یا مادری که به معلم مدرسه التماس می‌کند نمره اضافی به فرزندش بدهد، به نفع او عمل نمی‌کند. در حقیقت ولخرجی یا دست و دلبازی در دادن امتیاز به فرزند، حاوی این پیام است که به او اطمینان و اعتماد ندارید.

 

∴ با کودک درباره احساساتش صحبت کنید

آپتر می‌نویسد کودکی که عزت نفس دارد، با احساساتش راحت است. می‌تواند درباره احساسش گفت‌وگو کند و درک می‌کند گاهی احساس بد داشتن چیزبدی نیست. می‌توانید این روش را تقویت کنید و با صحبت درباره احساسات خودتان، والدین‌تان و دیگر فرزندان‌تان برای آن‌ها مثال‌هایی بیاورید. اگر کودک آشفته و نگران به نظر می‌رسید، از او بپرسید چرا چنین احساسی دارد. صرفا از او نخواهید بر این احساس غلبه کند یا آرام باشد.

 

∴ بگذارید کودکان مطابق سنشان عمل کنند

از کودکتان انتظار نداشته باشید مثل بزرگترها عمل کند یا چندین سال از سنش جلوتر باشد. پیکهارت می‌گوید: وقتی یک کودک حس کند که فقط مثل بزرگترها عمل کردن خوب است، این استاندارد غیرواقعی تلاش او را سست می‌کند. او ادامه می‌دهد: تلاش برای برآورده کردن انتظارات مربوط به سنین بالاتر اعتماد به نفس راکاهش می‌دهد.

 

∴ هیجان آموختن را پاس بدارید

بچه‌ها برای این که بفهمند به هر چیز چه واکنشی نشان دهند، به والدین شان نگاه می‌کنند. پس وقتی یاد می‌گیرند شنا کنند، یا به یک زبان جدید سخن بگویند هیجان‌زده و مشتاق شوید، در این صورت، آنها نیز دراین باره هیجان‌زده خواهند شد. یادگیری کار سختی است اما وقتی تکمیل شد، برای یادگیری بیشتر اعتماد به نفس ایجاد می‌کند. پس این اشتیاق به رشد را پاس بدارید.

 

∴ اگر نتیجه خوبی گرفتند، تلاش آنها را ستایش کنید نه موقعیتی را که در آن هستند

بیایید تصور کنیم بچه‌ها در امتحان ریاضی اخیرشان یک نمره تقریبا عالی گرفته‌اند. آپتر می‌نویسد در این موقعیت ایده‌آل، می‌توانید عکس‌العملی نشان دهید که موجب تقویت اعتماد به نفس آن‌ها شود. کودکی با اعتماد به نفس پایین خواهد گفت :«اوه، امتحان آسان بود. من شانس آوردم». شما در عوض تلاشش را ستایش کنید : « شرط می‌بندم که امتحان تا حدی سخت بود اما تو خوب درس خواندی».

 

∴ هرگز عملکرد کودکان را زیر سوال نبرید

هیچ چیز بیشتر از انتقاد کردن از کار کودکان، آنها را دلسرد و مایوس نمی‌کند. بازخوردهای مفید و پیشنهاد دادن خوب است اما هرگز به آنها نگویید در کاری یا چیزی بد عمل کرده‌اند. اگر کودک به این دلیل که نگران است شما را عصبانی یا ناامید کند، از شکست بترسد، هرگز چیزهای جدید را امتحان نمی‌کند. پیکهارت می‌گوید: اغلب اوقات این انتقاد و سرزنش والدین است که عزت نفس و انگیزه کودکان را کاهش می‌دهد.

 

∴ همیشه عشق زیادی نثار کودک عزیز خود کنید

فرزند شما باید حس پذیرفته شدن و مورد محبت بودن را داشته باشد، و این احساس باید از خانواده آغاز شده و به سایر گروه ها همچون دوستان، هم مدرسه‌ای ها، تیم های ورزشی و جامعه تسری یابد. اگر به هر دلیلی سر او داد زدید، بی‌اعتنایی کردید یا اشتباهات دیگری در تربیت کودک خود مرتکب شدید، او را در آغوش بگیرید و به او بگویید که متاسف هستید و او را دوست دارید. عشق بی چون و چرا باعث ایجاد پایه‌ای مستحکم برای اعتماد به نفس کودکان می‌گردد.

 

∴ به موقع و بجا نشان دهید که چقدر به کودک خود افتخار می‌کنید.

مهم است که کودک خود را ستایش کنید و بازخوردهای مثبتی را به او ارائه کنید زیرا کودکان – به ویژه کم سن و سال ها – ارزش خود و دستاوردهایشان را بر اساس تصور شما می سنجند. اما حواستان باشد که در ستایش خود واقع گرایانه عمل کنید. اگر کودکی در زمینه ای شکست خورد یا در مورد مهارت خاصی استعدادی از خود نشان نداد، کافی است فقط از تلاش های او تعریف کنید و مهم است که به شکلی غیرواقع بینانه از نتایج بدست نیامده، ستایش نکنید.

 

∴ خود را دوست بدارید و دوست داشتن خود و صحبت های مثبت با خود را برای کودک دلبندتان الگوسازی کنید.

شما باید ابتدا خود را دوست داشته باشید و به خودتان عشق بورزید تا قادر باشید به کودک خود نیز بیاموزید او نیز خودش را دوست داشته باشد. شما می‌توانید این رفتار را با تشویق کردن و دادن پاداش و ستایش از خود در زمان‌هایی که به موفقیتی رسیده‌اید، الگوسازی کنید.

اگر در یک مسابقه ورزشی پیروز شده‌اید، در کار خود ترفیع گرفته‌اید یا یک مهمانی دلچسب و موفقیت آمیز برگزار کرده‌اید، این مورد را با کودکان خود جشن بگیرید. در مورد مهارت‌ها و تلاش‌هایی صحبت کنید که برای رسیدن شما به آن موفقیت نیاز بوده است. در همان گفتگو، می‌توانید به کودک خود مهارت‌هایش را یادآوری کنید و بگویید که چگونه می‌توان آن ها را تقویت کرد و مورد استفاده قرار داد.

 

∴ دوپینگ اعتماد به نفس در کودکان با ورزش!

ورزش می تواند در ایجاد اعتماد به نفس در دختران و پسران بسیار زیاد کمک کند. آن‌ها می‌آموزند که می توانند تمرین کنند، پیشرفت کنند و به اهداف خود دست یابند. همچنین ورزش کردن به آن ها می آموزد که توانایی های خود را بشناسند، و نقاط ضعف خود را بپذیرند یا تقویت کنند، با شکست مقابله کنند، دایره دوستان خود را گسترش داده و کار تیمی را بیاموزند.

یک منفعت دیگر ورزش کردن در افزایش اعتماد به نفس این است که آن ها تناسب اندام می یابند و یاد می گیرند بدن خود را مود توجه قرار دهند که با توجه به همه گیری چاقی مفرط در میان کودکان، این مسئله اهمیت بسزایی دارد، حتی اگر کودک شما تمایلی ندارد که ورزش های رسمی را دنبال کند، سعی کنید یک فعالیت فیزیکی بیابید که او از آن لذت می برد مثل هنرهای رزمی، دوچرخه سواری یا کوهپیمایی.

تحقیقات نشان می‌دهد که ورزش کردن یکی از راه‌های ترشح اندورفین در بدن است که این ماده می‌تواند استرس و اضطراب موجود در بدن شما را تا حد زیادی کاهش دهد و این کاهش استرس به‌صورت مستقیم باعث افزایش اعتمادبه‌نفس شما می‌شود.

بازی ها و فعالیت هایی برای افزایش اعتماد به نفس در کودکان

ممکن است تعریف و تمجید خیلی برای انگیزه درون‌ذاتی کودک شما خوب نباشد، اما آن را با فعالیت‌ها و بازی‌هایی که اعتماد به نفس آن‌ها را تقویت می‌کند ترکیب کنید و جادو اتفاق می‌افتد.

موارد زیر چند بازی و فعالیت افزایش اعتماد به نفس است که می‌تواند به این امر در کودک شما کمک کند.

1- فعالیت «من هستم»

آیا کودک شما خودش را دوست دارد؟ آیا به دستاوردهای خود افتخار می‌کند یا به‌خاطر ناکامی‌هایش خجالت‌زده است؟ با این فعالیت جواب این سؤال‌ها را خواهید فهمید.

وسایل مورد نیاز:

جدول یا کاغذ طراحی، بریده صفت‌ها از مجله‌ها، چسب، مداد رنگی یا مداد طراحی

طرز کار:

از کودک بخواهید کلماتی را که او را توصیف می‌کند در یک برگه کاغذ فهرست کند. می‌تواند مثبت یا منفی باشد. بعد از او بخواهید تنها بر چیزهای خوبی که آدم‌ها درباره او گفته‌اند تمرکز کند و آن‌ها را فهرست کند. عکس کودک را وسط کاغذ یا جدول بچسبانید. از کودک بخواهید تا اطراف تصویر را با کلمات مثبت و صفاتی که می‌تواند با آن‌ها ارتباط برقرار کند پر کند. این کاغذ را در اتاقش بگذارید تا عقاید مثبت درباره خودش را تقویت کند.

2- موفقیت هایش را نام ببرید

یک راه موثر برای تقویت اعتماد به نفس کودک این است که موفقیت‌هایش را به او یادآوری کنید.

وسایل مورد نیاز:

یک تکه کاغذ و قلم

طرز کار:

به فرزندتان یک قلم و کاغذ یا دفترچه بدهید. با نوشتن فهرست بردها و دستاوردهایش در صفحه اول شروع کنید و جا برای اضافه کردن موارد دیگر نیز باقی بگذارید. برای یادآوری قابلیت‌ها به کودک می‌توانید از او بخواهید هر شب قبل از خواب دستاوردهایش را بنویسد. فهرست کردن هر روزه موفقیت‌ها به کودک یادآوری می‌کند که «می‌تواند» کاری انجام بدهد. این کمک می‌کند که اعتماد به نفس آن‌ها بالا برود.

 

3- بیان تجربه های مثبت

این می‌تواند یک فعالیت گروهی باشد که می‌شود آن‌را با دوستان و خانواده انجام داد.

وسایل مورد نیاز:

یک کاسه یا جعبه، کارت‌های فهرست و جایی برای بازی

طرز کار:

بچه‌ها را در یک دایره بنشانید و به هر کدام یک کارت بدهید.
از هرکدام بخواهید تا اسم خود را بالای کارت بنویسند و در کاسه بیندازند. کاسه را تکان بدهید تا کارت‌ها مخلوط شوند.
کاسه را بچرخانید تا هر کدام از بچه‌ها یک کارت را بردارند. از آن‌ها بخواهید تا یک چیز مثبت راجع به فردی که کارتش در دست‌شان است بنویسند. بعد کارت را به نفر بعدی و بعدی بدهند تا همه حداقل یک چیز خوب درباره آن کودک نوشته باشند.
همه کارت‌ها را جمع کنید و دوباره در کاسه بریزید.
هر کارت با اسم را به بچه‌ها برگردانید و بگذارید چیزهای خوبی را که دیگران درباره آن‌ها نوشته‌اند بخوانند.

4- روبرو شدن با ترس ها

ترس قدرتمند است و می‌تواند مانع از انجام کارهایی بشود که دوست دارید. این فعالیت به کودک شما کمک می‌کند تا با ترس هایش روبرو شود.

وسایل مورد نیاز

قلم و کاغذ

طرز کار:

از کودک بخواهید کارهایی را که می‌ترسد انجام بدهد یادداشت کند. به عنوان مثال، ممکن است به‌خاطر وزنش از رفتن به کلاس شنا بترسد. یا اینکه از نمایش چیزی در کلاس یا قرار گذاشتن با کسی هراس داشته باشد.
جمله باید چیزی مشابه این باشد:

از ثبت‌نام در تیم شنا می‌ترسم چون…

از حرف زدن با فلانی و فلانی می‌ترسم چون…

قدم بعدی این است که انجام کاری را که از آن می‌ترسد تصور کند. ثبت‌نام برای تیم شنا یا حرف زدن با فلان آدم را تجسم کند.
نوعی ذهنیت «خب که چی» را ایجاد کنید. هر بار که کودک می‌نویسد از چیزی می‌ترسد، از او بخواهید تا نتایج امتحان کردن آن کار را بنویسد. در کنار نتایج منفی، از او بخواهید تا چیزی شبیه این بنویسد که «حتی اگر نتوانم به تیم راه پیدا کنم، خب چه می‌شود؟» یا «اگر فلان یا فلان آدم من را نپذیرد، خب چه می‌شود؟»
این روبرو شدن با ترس‌هایشان را راحت‌تر می‌کند.

👈︎ به شما پیشنهاد می کنیم کتاب صوتی 12گام تا اعتماد به نفس کامل اثر دکتر محمد سیدا را دانلود کنید.

5- فعالیت اعتماد به نفس مادرـ‌ دختری

یک مادر اولین و قدرتمند‌ترین قهرمان زندگی یک دختر کوچک است. این فعالیت می‌تواند از پیوند مادرـ‌ دختری برای کار روی اعتماد به نفس دختر استفاده کند.

وسایل مورد نیاز:

کاغذ، مداد طراحی یا مداد رنگی

طرز کار:

دو پوستر با کلمه «من» روی آن‌ها درست کنید، به نحوی که بتوانید ورقه‌ها را با متن پر کنید.
پوستر دیگری با کلمه «مامان من» درست کنید و یکی دیگر با «دختر من».
به فرزندتان پوستر «من» و «مامان من» را بدهید و از او بخواهید آن‌را با چیزهای مثبت درباره خودش و مادرش پر کند. مادر هم روی دوتای دیگر کار کند.
کاغذها را با هم …

 

 

5 1 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

5 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه نظرات
فروشگاه
مقالات
خانه
دوره ها
جستجو
 
0
    0
    سفارشات شما
    سبد خرید شما خالی استبازگشت به فروشگاه